Lucht in Vlaanderen steeds properder

Lucht in Vlaanderen steeds properder

De VMM raamt desondanks dat er jaarlijks ongeveer 4.100 voortijdige overlijdens zijn door de huidige fijnstofconcentraties in Vlaanderen. "Om de gezondheid te vrijwaren, zijn dus doorgedreven maatregelen nodig", aldus de dinsdag verschenen nieuwsbrief van oktober.

Voor heel wat stoffen ziet de VMM een dalende trend in de uitstoot van vervuilende stoffen. "Zo daalde de uitstoot van fijn stof met meer dan een kwart ten opzichte van 2000, voor stikstofoxiden ging het bijna om een halvering. De uitstoot van zwaveldioxide bedroeg in 2017 nog een kwart ten opzichte van 2000. Vlaanderen haalt alle Europese emissiedoelstellingen voor 2017", luidt het.

99 procent ademt te veel fijn stof in

Toch haalt Vlaanderen nog altijd de Europese jaargrenswaarde voor stikstofdioxide niet. Op zeven meetplaatsen in Antwerpen en op twee in Gent was er een overschrijding van de jaargrenswaarde. Het ging hierbij telkens om plaatsen in zogenaamde 'street canyons' of met veel verkeer. De modelkaarten tonen dat luchtvervuiling niet enkel een probleem van de grote steden is. Ook in kleine steden en gemeenten komen dergelijke verkeersintensieve locaties voor. Tenslotte zijn er ook overschrijdingen van de Europese doelstellingen voor ozon, zwaveldioxide en arseen.

Vlaanderen haalt nog steeds niet de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie: zo woont niemand in een regio met voldoende lage ozonconcentraties, voor fijn stof woont minder dan 1 procent in een regio met voldoende lage concentraties.

Meest gelezen
 1. lottethumb

  Lotte Vanwezemael boos over reacties na ‘Dancing with the Stars’: «Ik haat mensen soms echt!»

 2. pexels-khoa-võ-4005487

  Na de rode vlaggen: ook voor ‘gele vlaggen’ moet je uitkijken tijdens het daten

 3. katethumb

  Kate Beckinsale poseert in doorzichtige jurk: «Gewaagd, maar je ziet er prachtig uit!» (foto)

 4. luchthaventhumb

  Model opgepakt nadat ze intiem filmpje opneemt op luchthaven: «Ongepast op een publieke plek» (video)

 5. zangeresthumb

  Straatzangeres krijgt te horen dat ze moet stoppen met zingen, maar dan doet ze DIT! (video)