Lucht boven Antwerpen kleurt paars

Deze ochtend had de lucht boven Antwerpen en enkele buurtgemeenten een opvallende, felle paarse kleur. "Dat is pure luchtvervuiling", luidt de verklaring.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Er was een heus schouwspel gaande vanmorgen boven de regio Antwerpen. Verschillende vroege vogels zagen dat de hemel paars opkleurde. Zowel in Deurne, als boven Wommelgem, Boechout en Mortsel werd de vreemde kleur waargenomen.

Kleine deeltjes in de lucht

Al snel stonden er op Twitter heel wat foto's van het vreemde verschijnsel, vaak vergezeld van de vraag wat dit verooraakt heeft. De verklaring is simpel, maar ook slecht nieuws. "Dit is pure lichtvervuiling", vertelt weeranker van VTM Eva Clockaerts aan Het Nieuwsblad.

"Door de vervuiling vanaf de grond zijn meer aërosolen (dat zijn kleine deeltjes in de lucht) dan gewoonlijk in de lucht geweest en die hebben die paarse kleur veroorzaakt. Het heeft voor dat effect niet zo veel belang van waar die deeltjes komen, als ze er maar zijn”, vult weerman David Dehenauw aan.

 

WOW! Verschillende luisteraars sturen ons foto's door van deze roze lucht. Weet jij wat het is?! ?? pic.twitter.com/9JAx8Qo0FG

— Qmusic (België) (@Qmusic_BE) 10 oktober 2017

 

@frankdeboosere Paarse lucht in Deurne om 6h30. Hoe kan dit ontstaan? Wel speciaal :-) pic.twitter.com/WdHIMHo7FK

— Sara Poelmans (@SaraPoelmans) 10 oktober 2017

 

Ben je ook in de buurt van #Mortsel en zie je paarse lucht?

?

WAT IS ME DAT?!?@frankdeboosere, weet jij wat het is?#GrotePet pic.twitter.com/9gwSHjSrlO

— MNM (@MNMbe) 10 oktober 2017