"Loya jirga" in Afghanistan roept op tot wapenstilstand

"Loya jirga" in Afghanistan roept op tot wapenstilstand

De loya jirga, een grote traditionele bijeenkomst in Afghanistan met ongeveer 3.200 deelnemers, heeft na een vijf dagen durend overleg opgeroepen tot algeheel staakt-het-vuren in het land. De regering en de taliban moeten de oorlog beëindigen en via een inter-Afghaanse dialoog een duurzame vrede tot stand brengen, zo staat in de vandaag verspreide verklaring. De wapenstilstand moet bij het begin van de vastenmaand ramadan worden afgekondigd, zo vermeldt de 23 punten tellende verklaring. De islamitische vastenperiode gaat naar verwachting zondag of maandag van start.

De loya jirga ("grote bijeenkomst") is een traditionele raad waar onder meer stamoudsten, politici, religieuze leiders en andere Afghaanse burgers aan deelnemen. De raad was maandag in Kaboel bijeengeroepen om een pad richting vrede uit te stippelen en om tot een gemeenschappelijke onderhandelingspositie te komen voor mogelijke vredesgesprekken met de radicaalislamistische taliban.

De andere eisen omvatten onder meer de bespoediging van het vredesproces, het behouden van sterke veiligheidstroepen, het voorbereiden van de opening van een politiek kantoor van de taliban in Afghanistan en het opzetten van een onderhandelingsteam dat alle Afghanen vertegenwoordigt.

Tot nu toe weigeren de taliban officiële gesprekken te voeren met de regering. De jihadisten praten wel met de VS.

De Afghaanse president Ashraf Ghani, die aanwezig was bij de slotceremonie van de loya jirga, liet vandaag verstaan dat zijn regering de besluiten wil volgen. Hij benadrukte wel dat ook de taliban daarmee akkoord moeten gaan. "Een wapenstilstand is niet eenzijdig. Als de taliban daartoe bereid zijn, kunnen we praten over de details daarvan", zo klinkt het. Als teken van goede wil verklaarde Ghani zich ook bereid om 157 gevangengenomen taliban vrij te laten.

bron: Belga