Los Angeles schildert straten tegen opwarming van de aarde

Los Angeles schildert straten tegen opwarming van de aarde

Los Angeles kreunt onder de hitte. Begin september werd door een hittegolf het warmste Labor Day-weekend ooit gemeten in Californië. De staat kreeg ook te maken met bosbranden op een ongeziene schaal. Het bestuur van Los Angeles wil daar nu iets aan doen.

Spionagetechniek van leger

De hitte en bosbranden zijn symptomen van de opwarming van de aarde. Burgemeester Eric Garcetti wil dat het kwik in zijn stad binnen twintig jaar gemiddeld 1,5 graden Celsius gedaald is. Daarvoor haalt hij potten met verf boven.

De straten van de metropool zullen een voor een bedekt worden met CoolSeal. Dat is een grijze verf die door het Amerikaanse leger ontworpen is. Het houdt het asfalt bijna 5 graden Celsius koeler dan bij de normale zwarte wegen. De militairen gebruikten het om spionagevliegtuigen koel te houden op de tarmac, zodat ze niet ontdekt zouden worden door hittesensoren.

Reflecterende daken

Naast de make-over van de straten zal de stad ook meer bomen aanplanten en inwoners aanmanen om hun dak te schilderen. Ook in andere steden worden gelijkaardige maatregelen getroffen. New York experimenteert met reflecterende daken.

Als het plan lukt, zullen de inwoners van Los Angeles hun airconditioning minder moeten gebruiken en zullen hun torenhoge energierekeningen naar beneden gaan. De zachtere tempraturen zullen de luchtvervuiling minderen, wat letterlijk een verademing zal zijn voor astmapatiënten en mensen met ademhalingsmoeilijkheden.

Today Los Angeles became the first place in California to install a cool pavement treatment on a public street! Ten deg cooler on summer aft pic.twitter.com/UkwgosotyR

— LA Street Services (@BSSLosAngeles) 20 mei 2017