Loodsenacties van de baan na laat overleg

Loodsenacties van de baan na laat overleg

Na overleg tussen de Beroepsvereniging van Loodsen (BvL) en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zullen er geen acties van de loodsen komen. Dat meldt de woordvoerder van de minister na gesprekken die tot 's nachts hebben geduurd. De neutrale vakorganisatie BvL had recent een actie-aanzegging ingediend omdat de minister volgens hen een in maart afgesloten akkoord voor een hervorming van het loodswezen niet zou volgen. Dat ging onder meer over een extra premie voor het beloodsen van de nieuwste, ultragrote containerschepen, maar ook over meer efficiëntieverbeteringen, onder meer door het wegwerken van het onderscheid tussen zee- en rivierloodsen (de zogeheten 'multivalentie')

De Beroepsvereniging voelde zich naar eigen zeggen gepasseerd omdat er op een sectorcomité op 23 december al meteen zaken zouden kunnen worden bekrachtigd zonder dat de BvL daarover werd gehoord. De geplande (stiptheids)actie werd nog vervroegd als onmiddellijk overleg niets zou opleveren.

Gisterenavond hebben partijen tot ongeveer 00.30 uur overlegd, is er een akkoord bereikt en zijn de acties van de baan, zo laat Weyts' woordvoerder weten. De partijen "benadrukken de vaste wil tot correcte uitvoering van de akkoorden gesloten op 4 maart 2016".

Bevindingen uit een Vlaamse audit 'Nautische Keten' en aanpassingen aan het Vlaams Peroneelsstatuut zullen worden "besproken in de geëigende overlegorganen van het loodswezen". Een vertegenwoordiger van de Vlaamse regering zal op de zitting van het sectorcomité van 23 december vragen om de agenda te beperken tot een toelichting van de audit.

Het overleg dient afgerond te zijn tegen eind maart 2017, aldus nog de woordvoerder.

bron: Belga