Longines Nations Cup Jumping - Belgische jumpingploeg probleemloos naar finale

De Belgische jumpingploeg eindigde vrijdag als derde in de eerste ronde van de finale van de Longines FEI Nations Cup in Barcelona en kwalificeerde zich zo probleemloos voor de grote finale, die zondag om 15 uur op het programma staat. Niels Bruynseels mocht met het 12-jarig Belgisch Warmbloed Paard (BWP) Gancia de Muze ronde 1 openen voor België en deed dat vlekkeloos. Vervolgens trad Pieter Devos aan met de 10-jarige Zangersheide merrie Claire Z. Ook hij leek op weg naar een nulronde, maar op de voorlaatste hindernis, de driesprong, ging het duo in de fout op de in het midden opgestelde steilsprong. Nadien kregen ook Jos Verlooy en de 13-jarige hengst Caracas 4 strafpunten achter hun naam, waardoor Nicola Philippaerts en de 11-jarige BWP-ruin H&M Harley van de Bisschop gedwongen werden foutloos te blijven om de vereiste topachtnotering voor de finale van zondag niet in het gedrang te brengen. De Limburgse combinatie nam op indrukwekkende wijze alle hindernissen, maar bij de laatste oxer van de driesprong dreigde het toch verkeerd af te lopen toen H&M Harley van den Bisschop de laatste balk zwaar aantikte. Gelukkig bleef die toch in de lepels hangen. Op die manier bleef de foutenlast beperkt tot vier omdat de vier strafpunten van Pieter Devos geschrapt werden, zoals reglementair voorzien.

Startruiter Niels Bruynseels toonde zich achteraf tevreden. "De manier waarop de paarden vandaag sprongen, geeft in ieder geval vertrouwen voor zondag", aldus Bruynseels. "Het zou anders geweest zijn mocht één van de paarden vandaag een mindere indruk hebben gegeven, maar dat was dus niet het geval. De jongens die vandaag 4 strafpunten opliepen, hoeven zich niets te verwijten. Zondag beginnen alle ploegen terug met nul strafpunten en wordt alles mogelijk."

Verrassend werden Duitsland en wereldkampioen VS uitgeschakeld. Net als Frankrijk en Zwitserland kwamen zij op 8 strafpunten uit, maar op basis van hun totaaltijd eindigden zij als 9e en 10e en dus haalden zij de finale niet. "Dit bewijst andermaal dat alles gereden moet worden", reageerde Bruynseels . "Maar met dit soort zaken zijn wij niet echt bezig. Wij kijken alleen naar onszelf met het doel zo veel mogelijk nulronden te rijden."

bron: Belga