Londen likt de wonden na Brexit

Londen likt de wonden na Brexit

De Brexit laat het Verenigd Koninkrijk verdeeld achter. Sinds de overwinning van het Leave-kamp heerst er niet alleen chaos bij de regering, maar ook bij de kleine man en over de landsgrenzen heen.

Cameron moet vroeger weg en Corbyn wil niet opstappen

De strijd om wie de Britse premier David Cameron zal vervangen, moet volgende week beginnen en uiterlijk op 2 september afgelopen zijn. Dat heeft de machtige 1922-commissie van de Conservatieve Partij aanbevolen. Vandaag komt het bestuur van de Tories bijeen om de aanbevelingen goed te keuren. De leider van oppositiepartij Labour Jeremy Corbyn heeft laten verstaan dat hij niet van plan is af te treden, ondanks de kritiek binnen de partij dat hij niet enthousiast genoeg campagne gevoerd heeft voor het EU-lidmaatschap.

Racistische incidenten steken de kop op

Volgens de antiracistische beweging Far Right Watch werden op drie dagen tijd al zeker negentig xenofobe incidenten opgetekend, gaande van «beledigingen tot fysieke agressie». In een concreet geval werden in het Engelse Huntingdon, in de buurt van Cambrigde, anoniem pamfletten verspreid met daarop de tekst «Verlaat de EU, geen Pools ongedierte meer».

Stormloop voor Ierse paspoorten

Sinds het referendum staan er wachtrijen van drie à vier uur voor kantoren waar Britten een aanvraag voor een Iers paspoort kunnen indienen, zo meldt De Standaard. Heel wat Britten met Ierse roots zien hun kans om toch een EU-paspoort te behouden ondanks de Brexit.

EU slaat de deur dicht

Zolang de Britse regering niet officieel het verzoek indient de EU te willen verlaten, wordt er niet onderhandeld met Londen over een nieuwe relatie met de Europese Unie. Zo zetten de overige 27 lidstaten Londen onder druk om onzekerheid en paniek op de financiële markten te beperken. Dat meldt de Volkskrant.