Lokale zwaartekracht in bosrijk gebied verandert wanneer water in bos verdampt

Lokale zwaartekracht in bosrijk gebied verandert wanneer water in bos verdampt

Een Belgisch-Franse studie heeft voor het eerst aangetoond dat de lokale zwaartekracht in een bosrijk gebied significant verandert wanneer het bos water verliest door verdamping, zo heeft de Koninklijke Belgische Sterrenwacht (KSB) met referentie naar een publicatie in het vakblad Geophysical Research Letters vandaag meegedeeld. Tijdens zonnige zomerdagen verdampen de bodem en de bomen in het bos een aanzienlijke hoeveelheid water, tot enkele honderden liters per dag. Deze verdamping is tijdsafhankelijk. De verdamping is inactief tijdens de nacht, verhoogt fors bij zonsopgang, bereikt een maximum op de middag en vermindert opnieuw bij zonsondergang. Dankzij zwaartekrachtmetingen was die dynamiek te meten.

Met een supergeleidende zwaartekrachtmeter in het geofysisch meetstation in Membach nabij Eupen stelden wetenschappers vast dat de verandering van de zwaartekrachtversnelling die door de verdamping veroorzaakt wordt, kleiner is dan een nanometer per seconde kwadraat. Dit komt overeen met een tien miljardste van de welgekende zwaartekrachtversnelling g = 9,81 m/s². Door de interpretatie van de zwaartekrachtmetingen, vonden de onderzoekers dat het bos in Membach gemiddeld 1,7 liter water per vierkante meter per dag verdampt op zonnige dagen in de maand juni.

Beter meten van de verdamping kan het beheer van watervoorraden en alle functies die van water afhankelijk zijn verbeteren. Bovendien kan het de onzekerheden in klimaatmodellen verminderen.

De studie is het resultaat van een lange samenwerking tussen de Sterrenwacht en de universiteiten van La Rochelle, Luik, Bergen, Paris Diderot, Louvain-la-Neuve, alsmede het Frans Nationaal Instituut voor Geografische Informatie en Bosbouw, luidt het.

bron: Belga