Lokale politie Zaventem rijdt als eerste in België met Tesla's

De lokale politie van het Vlaams-Brabantse Zaventem heeft een nationale primeur: als eerste politiezone in België heeft ze twee Tesla's aangekocht die zullen worden ingezet als interventievoertuigen. De twee volledig elektrische wagens van het model-S voldoen aan alle voorwaarden die de politie had gesteld, meldt de Zaventemse politie. Het is niet de eerste keer dat de politiezone investeert in milieuvriendelijke transportmiddelen en ook in de toekomst zal dat zeker een optie blijven. "De lokale politie van Zaventem investeert al ruim 10 jaar in de vergroening van haar voertuigenpark", zegt burgemeester Ingrid Holemans. "In 2007 werd voor het eerst een afgeschreven dieselwagen vervangen door een hybride wagen, een Toyota Prius, en in de jaren nadien werd bij de vernieuwing van de patrouillevoertuigen eveneens voor hybride wagens of wagens op CNG gekozen. In 2017 kochten we ook 9 elektrische fietsen aan als vervanging van de lichte bromfietsen."

De Tesla's voldeden aan alle eisen die de politie voor haar interventievoertuigen had gesteld, klinkt het bij de politie. "Niet alleen bezitten ze voldoende batterijcapaciteit, maar ook voldoende vermogen. Het is immers belangrijk dat een interventievoertuig een voldoende hoge snelheid kán halen als de omstandigheden dit vragen. Ook een voldoende grote kofferruimte was één van de vereisten. Ook de levertermijn speelde een rol."

De leden van het Zaventemse politiekorps zullen nu een opleiding krijgen om met de elektrische wagens te rijden, enerzijds door hun korpschef zelf, die al enige ervaring heeft, en anderzijds door gespecialiseerde lesgevers.

bron: Belga