Loena Hendrickx bij debuut ver van top verwijderd

Loena Hendrickx bij debuut ver van top verwijderd

De eerste kennismaking van kunstschaatser Loena Hendrickx met Skate America is niet goed verlopen. Bij haar debuut op Grand-Prix-niveau liet Hendrickx niet zien wat ze kan. Met 54,13 punten bleef de 18-jarige rijdster uit Arendonk in de korte kür ver verwijderd van de persoonlijke recordscore van 71,50 punten, die ze vorige maand tijdens de Nebelhorn Trophy in Oberstdorf had neergezet. Na het korte programma in Everett in de Amerikaanse staat Washington voert de Japanse Satoko Miyahara met 73,86 punten het klassement aan. Hendrickx is tiende en voorlaatste. Ze liet alleen de Canadese Alaine Chartrand achter zich.

Op grond van haar negende plaats bij de wereldkampioenschappen van vorig seizoen in Milaan was Hendrickx voor de GP in de Angels of the Winds Arena uitgenodigd. Ook haar oudere broer Jorik mocht starten, maar hij gaf er de voorkeur aan later met het seizoen te beginnen.

Voor Hendrickx, die veel lof kreeg voor haar derde plaats in Oberstdorf, is het de eerste keer dat zij in het kunstrijgekke Amerika schaatst. Als achtste kwam Hendrickx het ijs op. De Russin Sofia Samodurova bezette met 64,41 de eerste plaats. Dat leek een prestatie die te verbeteren was. Maar Hendrickx' uitvoering op muziek van It's All Coming Back To Me Now van Céline Dion mislukte jammerlijk. Naast Miyahara, de nummer drie van de laatste wereldtitelstrijd en vierde bij de Olympische Spelen, slaagde haar landgenote Kaori Sakamoto (71,29) er ook in de score van Samodurova te overtreffen.

Minder dan een etmaal na de korte kür (2 minuten en 40 seconden) moeten de rijdsters hun vrije programma (4 minuten) afwerken. Bij de mannen werd de Amerikaan Nathan Chen gisteravond (plaatselijke tijd) al gehuldigd als winnaar. Met een totaalscore van 280,57 punten had Chen een voorsprong van meer dan 40 punten op de nummer twee, de Tsjech Michal Brezina. De Rus Sergei Voronov eindigde als derde.

bron: Belga