Lize Spit wint Bronzen Uil met 'Het Smelt'

Lize Spit wint Bronzen Uil met 'Het Smelt'

Voor de Bronzen Uil waren er meer dan zestig boeken kandidaat waaruit een shortlist van zes boeken werd gedestilleerd: Yvon Né met 'Het scheve meisje', Hagar Peeters met 'Malva', Filip Rogiers met 'Verman je', Koen Sels met 'Generator', Carly Wijs met 'Het twijfelexperiment' en Lize Spit met 'Het Smelt'.

De jury, onder leiding van Jos Geysels, was onder de indruk van de literaire kwaliteiten van de shortlist en van het stilistisch vakmanschap en de poëtische taal van de auteurs. Ze heeft het over een “vlijmscherp, rauw, en ook subtiel geschreven relaas”. “De auteur neemt de lezer mee in een reis waarin een wreed verleden het heden hopeloos determineert. De mengeling van wraakzucht en tederheid, van harde afrekening en zacht mededogen overtuigde ons om De Bronzen Uil 2016 toe te kennen aan 'Het Smelt' van Lize Spit”, zegt de jury.

De prijs werd dit jaar uitgereikt door Vlaams cultuurminister Sven Gatz. Spit ontvangt voor de prijs 5.000 euro en een bronzen beeld. “Ik ben heel blij en sta te trillen op mijn benen. Ik had het andere schrijvers ook gegund om via de prijs nog meer lezers naar hun boeken te lokken”, stamelde de schrijfster na de bekendmaking.

Naast De Bronzen Uil werd ook de Lezersprijs De Bronzen Uil uitgereikt, die ook naar Spit ging.