Literaire kennis Vlaming op een laag pitje

Literaire kennis Vlaming op een laag pitje

Het is pover gesteld met de literaire kennis van de Vlaming. Dat blijkt uit een enquête van het Davidsfonds in samenwerking met iVOX. Maar liefst 1.000 Vlamingen werden op de rooster gelegd over hun kennis van de Vlaamse literaire klassiekers.

Claus, Aspe en Hemmerechts boven

Wat blijkt? De helft van hen blijft het antwoord schuldig op de vraag wie ze de belangrijkste Vlaamse romanschrijver aller tijden vinden. Hugo Claus (19,5%) wint nipt van Pieter Aspe (18%). Het zal niet verbazen dat die laatste vooral bij de vrouwelijke lezers hoog scoort.

De belangrijkste vrouwelijke schrijver kiezen, blijkt voor nog meer mensen een probleem. Slechts één op vijf heeft een idee. In die groep komt Kristien Hemmerechts (51%) als duidelijke nummer één uit de bus, gevolgd door Saskia De Coster (7%).

Jef Geeraerts dood verklaard

Ook wat de actieve literaire kennis betreft, slaat de Vlaming de bal compleet mis. Ruim de helft van de respondenten plaatst Ernest Claes in een verkeerde eeuw en waant Jef Geeraerts dood. 70% heeft zelfs geen flauw benul wie vorig jaar de Gouden Boekenuil won. (Voor wie ook hier het antwoord schuldig blijft, dat is Joost de Vries.)

Leesgedrag 

Uit de rondvraag kwam duidelijk naar voren dat vrouwen liever lezen dan mannen (70% versus 38%), maar toch zijn het de mannen die net iets hoger scoren op de literaire test.

Het afgelopen jaar lazen we gemiddeld 12 papieren romans en 5 e-boeks. Nog opvallend is dat de Vlaming de bib nog steeds belangrijk vindt. De kleinschalige boekenwinkel doet het dan weer minder goed. Zo'n 60% koopt er nooit een boek.

Voor zij die hun literaire kennis willen bijschaven is er zondag 18 januari ‘Toast Literair', een leesbrunch gekoppeld aan onder meer auteursbezoeken en voorleessessies. De test is beschikbaar op www.davidsfonds.be.

(LDC)