Linkse partijen dienen motie van wantrouwen in

Linkse partijen dienen motie van wantrouwen in

Naar aanleiding van de zaak-Benalla hebben drie linkse partijen een gezamenlijke motie van wantrouwen tegen de Franse regering ingediend. De motie werd vandaag neergelegd in de Franse Assemblée nationale (vergelijkbaar met de Kamer van volksvertegenwoordigers). De fracties van Nouvelle Gauche (socialistisch), GDR (communistisch) en La France insoumise (extreemlinks) schaarden zich achter de tekst, die volgens de krant Le Monde melding maakt van een "ernstige disfunctie van de top van de staat".

"Het vertrouwen dat het volk moet schenken aan de regering en haar instellingen, is dus geschonden. De Assemblée nationale moet de mogelijkheid hebben om zich uit te spreken over de verantwoordelijkheid van de regering en over het intrekken van het vertrouwen", zo staat nog in de motie.

Gisteren had ook al de rechtse partij Les Républicains (LR) een motie van wantrouwen ingediend. Beide teksten zullen dinsdag samen besproken worden in het halfrond. Er komen wel twee aparte stemmingen.

In Frankrijk is vorige week een politieke storm losgebarsten rond de onthulling van een video waarop te zien is hoe Alexandre Benalla, destijds veiligheidsmedewerker van president Macron, betogers hardhandig aanpakte tijdens een manifestatie op 1 mei in Parijs. Benalla werd kort daarop twee weken geschorst, maar het gerecht werd niet op de hoogte gebracht.

bron: Belga