Links haalt uit naar "oneerlijke regering"

De socialisten hebben op de Dag van de Arbeid hard uitgehaald naar de Panama Papers en het "rechtse discours" in ons land. "Deze regeringen laten klassenjustitie toe", aldus Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a).
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Overal in België bliezen socialisten gisteren verzamelen voor de Dag van de Arbeid. De feestdag staat in het teken van de strijd voor de rechten van de arbeiders en tegen de «asociale» gevolgen van het kapitalisme, en is tevens een moment voor de socialistische partijen en vakbonden om hun achterban toe te spreken. Tijdens die toespraken werd er vooral met scherp geschoten op het beleid van de "oneerlijke regeringen" in ons land.

"Trek-uw-plan-beleid"

Sp.a-voorzitter John Crombez ijverde voor meer investeringen in veiligheidsdiensten en niet in gevechtsvliegtuigen. Hij begrijpt dat politie- en veiligheidsmensen actievoeren, "als je een regering hebt die je feliciteert en daarna je pensioen aanpakt". Crombez noemde de regeringsvoorstellen rond werkbaar werk ook een "trek-uw-planbeleid".

Peter Vanvelthoven benadrukte de groter geworden kloof tussen arm en rijk en wees daarbij met een beschuldigende vinger naar de federale en Vlaamse regering, die volgens hem de armen uitpersen, klassenjustitie toelaten en niet voor de beloofde jobs zorgen. "Twee blikjes bier in de supermarkt stelen en je krijgt gevangenisstraf, maar een paar miljoen belastingen ontduiken en je kunt je gevangenisstraf afkopen. Dat is klassenjustitie. Dat is de oneerlijke samenleving van deze rechtse regeringen", klonk het.

Bij het ABVV overheerste de kwaadheid en het verzet. "De regeringspartijen hebben de werklozen bestreden in plaats van de werkloosheid. Ze hebben niet gezorgd voor werkbaar werk, maar voor wendbaar werk op maat van het VBO", zei de Limburgse voorzitter Pierre Vrancken.

Ultimatum voor Turteltaks

PVDA richtte zijn pijlen op de omstreden Turteltaks. Voorzitter Peter Mertens gaf de nieuwe Vlaamse minister van Begroting, Financiën en Energie Bart Tommelein (Open Vld) een ultimatum van tien dagen om de taks in te trekken. Gebeurt dat niet, dan stapt de partij naar het Grondwettelijk Hof om de maatregel te laten vernietigen. "Of we die taks nu Turteltaks of Tommeltaks noemen: het is en blijft een onrechtvaardige en ongrondwettelijke belasting", aldus Mertens.

Foto Belga / K. Desplenter