Lindsey Vonn bergt na WK skilatten definitief op

Lindsey Vonn bergt na WK skilatten definitief op

De Amerikaanse skivedette Lindsey Vonn zet na het WK in het Zweedse Are (5-17 februari) een punt achter haar carrière. Dat maakte ze vandaag bekend in een bericht op Instagram. De 34-jarige Vonn sukkelt al lang met knieblessures. "Ik neem op het WK van volgende week nog deel aan de afdaling en de super-G en dat worden de laatste races in mijn carrière", schrijft ze. Vonn heeft 82 wereldbekerzeges op haar palmares, won vier keer de algemene wereldbeker (2008-2010, 2012), werd olympisch kampioene afdaling in 2010 en wereldkampioene afdaling en Super-G in 2009.

De Amerikaanse wou dit seizoen nog jagen op het record van de Zweed Ingemar Stenmark. Die won van 1974 tot 1989 86 wereldbekerwedstrijden: 46 reuzenslaloms en 40 slaloms. Vonn opende haar palmares in december 2004 in het Canadese Lake Louise, nog altijd haar favoriete piste. Inmiddels won ze 43 afdalingen, 28 super-G's, 5 combinés, 4 reuzenslaloms en 2 slaloms. Ze kondigde eerder al aan dat het haar laatste seizoen zou worden, om komend jaar definitief afscheid te nemen in Lake Louise. Maar dat afscheid wordt dus vervroegd.

"Ik heb twee emotionele weken achter de rug want ik moest de moeilijkste beslissing van mijn leven nemen. Maar ik moet aanvaarden dat ik niet kan blijven skiën", opent Vonn. "Ik heb altijd de limieten opgezocht, wat mij toeliet om prachtige zeges te behalen maar ook dramatisch te crashen. Nooit heb ik gewild dat de rode draad in mijn carrière uit blessures zou bestaan en daarom verzweeg ik dat ik in het voorjaar werd geopereerd. Er werd heel wat aangetast kraakbeen verwijderd."

"Mijn val in Lake Louise vorig jaar was veel pijnlijker dan ik liet uitschijnen, maar ik bleef doorgaan omdat ik een medaille wilde halen in het land van mijn overleden grootvader", gaat Vonn verder. "Deze zomer revalideerde ik opnieuw en voelde ik me veel beter. Dan viel ik in november in Copper en kwetste mijn linkerknie, waarbij ik mijn kruisbanden scheurde en drie breukjes opliep. Ondanks uitgebreide therapie, training en een kniebrace, kan ik de draaibewegingen niet meer maken die nodig zijn om competitief te zijn."

Volgens de Amerikaanse is haar lichaam "zo gebroken dat het niet meer hersteld kan worden". "Het laat mij niet toe het laatste seizoen te hebben waarvan ik droomde. Mijn lichaam schreeuwt STOP en het is tijd dat ik luister."

Vonn zegt geen spijt te hebben dat ze afscheid moet nemen, maar wel dat ze het record van Stenmark niet zal kunnen breken. "Op pensioen gaan zonder mijn doel te bereiken, dat is iets wat ik altijd zal meedragen. Niettemin kan ik terugkijken op 82 wereldbekerzeges, twintig wereldbekertitels, drie olympische medailles, zeven WK-medailles en kan ik zeggen dat ik iets heb gepresteerd wat geen enkele vrouw OOIT mij heeft voorgedaan. Dat is iets waar ik ALTIJD trots op zal zijn."

Vonn benadrukt verder dat ze "niet opgeeft maar alleen een nieuw hoofdstuk aansnijdt". "Bedankt aan iedereen die mij de voorbije jaren zo heeft gesteund. Ik kijk ernaar uit jullie te zien aan de finish in Are waar ik nog een keer alles zal geven." De Super-G bij de vrouwen staat op 5 februari geprogrammeerd, vijf dagen later volgt de afdaling.

bron: Belga