Lieve Blancquaert krijgt Gender Award in de Senaat

door
Belga
Leestijd 2 min.

Fotografe Lieve Blancquaert en oprichtster van Girleek.net Julie Foulon hebben op internationale vrouwendag in de Senaat een Gender Award gekregen. Die prijs wordt voor het eerst uitgereikt aan voorbeeldvrouwen die gendergelijkheid op een inspirerende manier uitdragen. De twee vrouwen kregen de prijs na een debat in de Senaat tussen een honderdtal jongeren en politici over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. "Twee voorbeeldvrouwen die een erkenning verdienen voor hun acties, hun engagement, hun waarden", zei de jury over Blancquaert en Foulon. De twee werden gekozen uit een twintigtal kandidaten. De award is een eretitel, er hangt dus geen geldprijs aan vast. De laureates kregen symbolisch een portret van een vrouw van de hand van de Franse fotograaf en cineast Yann Arthus-Bertrand, die woensdagmiddag naar aanleiding van de vrouwendag in de Senaat aanwezig was voor de voorstelling van zijn film 'Woman'.

Fotografe Lieve Blancquaert is onder andere gekend van 'Wedding Day', 'Birth Day' en 'Insjallah, mevrouw - Ontmoetingen (z)onder de boerka'. "Aandacht voor de positie, belangen en rechten van vrouwen komt duidelijk naar voren in haar werk. Haar foto's en verhalen bereiken via boeken, tv-programma's en tentoonstellingen een breed publiek", aldus de jury.

Julie Foulon is Managing Director van Betagroup, een community van meer dan 8.200 Belgische webondernemers met een passie voor nieuwe technologieën en media. Ze is ook oprichtster en redactrice van Girleek.net, een blog over nieuwe technologieën voor vrouwen en vooral over wat vrouwen daar zelf van vinden. Girleek.net behandelt hightech onderwerpen die vrouwen kunnen interesseren en alle producten en diensten waarmee vrouwen hun dagelijks leven kunnen verbeteren.

De awards werden woensdag uitgereikt na een debat in de Senaat tussen een honderdtal jongeren en verschillende politici. Onder meer minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem, Senaatsvoorzitster Christine Defraigne, Sonja Claes (CD&V) en Latifa Gahouchi (PS) deden een duit in het zakje. Onderwerp was de vijfde Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling van de VN, die focust op gendergelijkheid. Onder meer geweld tegenover meisjes op school, fysiek en verbaal geweld tegen vrouwen en seksisme kwamen aan bod.

bron: Belga