Liefde tussen Trump en Poetin is over

Liefde tussen Trump en Poetin is over

In 2015 sloten beide landen een memorandum rond veiligheidsmaatregelen in Syrië. Zowel Rusland als de VS bombarderen in Syrië tegen Islamitische Staat (IS) maar dat doen ze niet zij aan zij. Met het akkoord wilden beide grootmachten voorkomen dat ze elkaar zouden hinderen tijdens luchtaanvallen om zo ongelukken te vermijden. Dat akkoord wordt nu dus geschorst.

Rusland reageerde bovendien scherp op de Amerikaanse aanval op de troepen van president Bashar al-Assad. Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin spreekt van een schending van het internationaal recht die de relatie tussen de VS en Rusland «ernstige schade» toebrengt.

Kremlin

«President Poetin beschouwt de Amerikaanse aanvallen tegen Syrië als een agressie tegen een soeverein land die - onder valse voorwendselen - het internationaal recht schendt», aldus woordvoerder Dmitry Peskov. «Deze actie van Washington brengt ernstige schade toe aan de Russisch-Amerikaanse relaties, die reeds in bedenkelijke staat verkeerden.»

Volgens het Kremlin - dat het regime van Syrisch president Bashar al-Assad steunt - beschikt Syrië niet langer over chemische wapens. «Het feit dat alle chemische wapenvoorraden van het Syrische leger vernietigd werden is vastgesteld en bevestigd door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens», aldus Peskov.