Liefde en pleine campagne

Liefde en pleine campagne

Het jonge koppel Anne-Sophie en Bert besloten een jaar geleden om het drukke Brusselse leven achter zich te laten. Ze wonen nu in het prachtige Vielsalm in de provincie Luxemburg met hun jonge dochtertje Charly. Het kleine meisje zal perfect tweetalig zijn, want Bert is Nederlandstalig en Anne-Sophie is Franstalig.

Ze leerden elkaar kennen, toen België geen regering had. “Onze vrienden lachten daar wel eens mee. Ons land had communautaire ruzies en wij kwamen net samen.” vertelt Bert.

“Om de drie jaar is het tijd voor mij om te gaan reizen”, zegt Anne-Sophie. Toen het koppel 6 maanden samen was, was het zover. Ze trokken voor een jaar naar Zuid-Amerika. Bert legt uit dat het voor hun een beetje een relatietest was “ça cache ou ça marche”.

En het werkte duidelijk, want in Zuid-Amerika besefte het jonge koppel dat ze hun leven wilden omgooien. Ze waren de consumptiemaatschappij beu. In Vielsalm vonden ze een nieuwe levensstijl. “Eén ding wist ik zeker:”, zegt Bert “ik wou niet in Vlaanderen wonen. Ik heb niets tegen Vlaanderen, maar het reliëf is gewoon te plat.”

Ze waren beiden meteen verliefd op hun huidige huis, coup de foudre. Vanuit hun keuken kan je zo ver kijken als je ogen reiken op een landschap van bomen en heuvels. Het Waalse landschap doet denken aan een dorpje ergens in Frankrijk. Het koppel kweekt er veel groenten en waar je ook kijkt, zie je dieren rondlopen. Ze willen zo weinig mogelijk naar de supermarkt gaan. “Natuurlijk komen we wel nog eens in een winkel, melkpoeder kunnen we niet maken voor Charly”, lacht Bert.

Verlovingsstring

“In het begin van onze relatie, verstond ik soms niet wat hij in een berichtje naar me stuurde en moest ik aan vrienden vragen wat hij bedoelde”, geeft Anne-Sophie toe. “Maar het duurde niet lang voordat we elkaar goed begrepen”, vervolgt ze. Doordat ze een andere taal spreken, zijn er soms wel wat misverstandjes maar In plaats van gefrustreerd te worden, vinden de twee zulke situaties best amusant.

“Anne-Sophie zei eens héél serieus “verlovingsstring” in plaats van verlovingsring”, herinnert Bert zich, “ik begon toen vrij hard te lachen en toen Anne-Sophie niet doorhad waarom ik lachte, werd het voor mij natuurlijk alleen maar grappiger.”

Beiden vinden het zeer belangrijk dat Charly, hun dochtertje, zowel Nederlands als Frans spreekt: “We zullen heel hard ons best doen om haar in beide talen op te voeden. Wij hebben de kans om haar het geschenk van tweetaligheid te geven.”

Ze wonen nog maar een jaar in Vielsalm maar ze voelen zich er al volledig thuis. “Brussel is de stad waar alles mag en alles mogelijk is”, legt Bert uit, “dat is net waar Anne-Sophie en ik vanaf willen. Zo zijn wij allebei gestopt met roken, maar elke keer wij in Brussel zijn, willen we terug op café gaan en roken.” Het lijkt erop dat deze twee jonge mensen niet snel terug zullen verhuizen: “het is hier dan ook veel mooier dan in Brussel”, eindigt Bert.

Iris Van Loon