Libische premier op zoek naar steun bij de NAVO

Libische premier op zoek naar steun bij de NAVO

De Libische premier Fayez al-Sarraj heeft woensdag een bezoek gebracht aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Hij kwam met een duidelijke vraag om hulp bij de heropbouw van de militaire capaciteiten van zijn land, dat nog steeds te kampen heeft met politieke chaos en een georganiseerd staatsapparaat mist. "We zijn naar de NAVO gekomen om beroep te kunnen doen op diens ervaring bij de heropbouw van de capaciteiten van het leger en de veiligheidsdiensten", zei al-Sarraj op een gezamenlijke persconferentie met secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Al-Sarray wees daarbij ook expliciet op de strijd tegen terrorisme.

Stoltenberg verzekerde dat de NAVO bijstand wil bieden bij de heropbouw van de militaire instellingen en de veiligheidsdiensten onder publiek bestuur, zoals het bondgenootschap dat eerder al deed in Afghanistan en Oekraïne.

In de toekomst zou de NAVO ook raad kunnen geven bij de uitbouw van een modern ministerie van defensie, inlichtingen- en veiligheidsdiensten. En als Libië daarom zou vragen, kan de NAVO ook de Europese inspanningen ondersteunen ter versterking van de Libische kustwacht en marine, merkte Stoltenberg nog op.

bron: Belga