Liberalen en Nederlandstaligen scoren slechter bij verplichte aangiftes

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zo'n kwart van de Open Vld'ers en circa een vijfde van de MR-leden heeft de afgelopen jaren niet alle verplichte vermogens- en mandatenaangiftes gepubliceerd of overgemaakt. Dat becijferde de website Cumuleo. Nederlandstalige partijen scoren opvallend slechter dan hun Franstalige evenknieën. Sinds 2004 moeten politici en topambtenaren verplicht al hun mandaten publiekmaken, evenals - onder gesloten omslag - een vermogensaangifte overmaken aan het Rekenhof. De transparantiebepalingen dienen om corruptie en belangenvermenging tegen te gaan. De website Cumuleo onderzocht de aangiftes van 2.836 betrokken mandatarissen en zag dat bijna 6.500 aangiftes ontbraken.

Langs Vlaamse kant scoort Open Vld het slechtst. 25,8 procent van alle mandatarissen diende onterecht een of meer aangiftes niet in. Ook langs Franstalige kant voeren de liberalen de ranking aan. 20,2 procent van de MR-mandatarissen gaf niet alle nodige info vrij. Opvallend is voorts dat de grootste Nederlandstalige partijen aanzienlijk slechter scoren dan de Franstalige partijen. Drie Nederlandstalige en slechts één Franstalige partij hebben een percentage boven de 20 procent. Beste leerlingen in de top vijf zijn N-VA (11,2 pct) en Ecolo (9 pct).

Alle partijvoorzitters waren volledig in orde. De lijst bevat veleer lokaal actieve politici. Een aantal bekende namen, die in het verleden meermaals in de fout gingen, zijn onder meer Selahattin Koçak (Open Vld), Ahmet Koç (sp.a), Ergün Top (CD&V), Willy Kuijpers (N-VA) en Freya Piryns (Groen).

Tenzij voor negatieve reclame lijken politici voorlopig voor niet veel te moeten vrezen. Sinds 2004 werd volgens Cumuleo nog maar een tiental mandatarissen (0,35 pct) vervolgd voor de gebrekkige indiening. "De afwezigheid van sancties leidt tot een straffeloosheid, die een negatief signaal naar de maatschappij uitstuurt", klinkt het. Men vraagt een systematische opvolging, met ook sancties door partijen zelf. Ook pleit de organisatie ervoor dat overtreders worden uitgesloten van de uitoefening van hun mandaat.

bron: Belga