Libanese premier Saad Hariri terug op post ondanks verkiezingsnederlaag

Libanese premier Saad Hariri terug op post ondanks verkiezingsnederlaag

Ondanks een nederlaag bij de parlementsverkiezingen blijft Saad Hariri premier van Libanon. Staatsleider Michel Aoun gaf Hariri vandaag opnieuw de opdracht om een regering te vormen. Voor de soennitische politicus wordt dat zijn derde ambtstermijn op rij. Hij zal onmiddellijk gesprekken beginnen over een regering van nationale eenheid, zei de 47-jarige Hariri in Beiroet. Aoun verklaarde dat overleg met het parlement duidelijk had gemaakt dat Hariri daar 111 van de 128 stemmen voor zijn herverkiezing had verzameld. De lijst van Hariri had bij de parlementsverkiezingen van begin deze maand een afgetekende nederlaag geleden. De sjiitische Hezbollah en bondgenoten daarentegen kwamen met 71 zetels duidelijk als winnaars uit de bus.

Hariri is een nauwe bondgenoot van het soennitische Saoedi-Arabië en staat kritisch tegenover Hezbollah. Vorig jaar had hij vanuit Saoedi-Arabië, waar hij ook is geboren, zijn ontslag aangekondigd, waarop hij later terugkwam.

In het multiconfessionele Libanon moet de premier een soenniet zijn, het staatshoofd een christen en de parlementsvoorzitter een sjiiet. Het sjiitische Iran, bondgenoot van Hezbollah, en Saoedi-Arabië proberen zoveel mogelijk invloed te krijgen in het land aan de Middellandse Zee.

bron: Belga