Lezing staatssecretaris Francken vier keer onderbroken

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Gent is een lezing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vier keer onderbroken geweest door activisten die 'getuigenissen' voorlazen van mensen in gesloten asielcentra. Maar de staatssecretaris kon zijn lezing, georganiseerd door het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond (KVHV), wel afwerken. Voorafgaand aan de lezing sloot de politie een tiental anarchisten in op het Sint-Pietersplein. Aan de ingang van een bijna volzet auditorium protesteerden voor de lezing ook een tiental studenten. De federale en lokale politie was overigens ruim aanwezig, ook in burger.

De lezing van Francken werd vier keer onderbroken door militanten die 'getuigenissen' van asielzoekers in gesloten centra voorlazen. Een eerste militant nam het woord "in het kader van de vrije meningsuiting" om een punt te maken rond "gesloten asielcentra die eigenlijk gevangenissen zijn". Kort nadien begon een andere militante ook een 'getuigenis' voor te lezen, waarna de staatssecretaris haar toeriep dat ze "geen enkel respect heeft voor de democratie". "Hier zijn 620 mensen ingeschreven die graag komen luisteren, en twintig studenten hebben afgesproken om de lezing naar de knoppen te helpen met een afgesproken woordje", aldus Francken. "Dat zouden rechtse studenten maar eens moeten proberen te doen. Extreemlinks mag alles."

Het publiek applaudisseerde en scandeerde Franckens naam om het protest te overrulen. Toen een derde militante een getuigenis voorlas over een isolatiecel, probeerde de politie de vrouw te overtuigen om ermee op te houden. Een groep studenten scandeerde verschillende keren de oeroude rechtse studentenslogans "linkse ratten, rolt uw matten" en "links gespuis, ga naar huis".

Bij een toelichting van de eerste intrekkingen op basis van de nieuwe vreemdelingenwet, vroeg Dominique Willaert zich luidkeels af wat Francken met fraudeurs doet. "U weigert het debat aan te gaan, omdat u bang bent", klonk het. Francken repliceerde dat hij "onbeleefd en onbeschoft" was. Bij een vierde "getuigenis" dreigde het even te ontaarden, maar studenten en de politie slaagden erin de gemoederen te bedaren.

Inhoudelijk bouwde Francken zijn lezing op rond vier "actuele uitdagingen", zijnde asiel, terreur en radicalisme, nationaliteit en tenslotte terugkeer. Hij verdedigde onder meer de EU-Turkijedeal, waarbij ons land jaarlijks 72 van de drie miljard bijdraagt.

bron: Belga