Levensverwachting daalt lichtjes

Levensverwachting daalt lichtjes

Allereerst, er is geen redentot paniek. De levensverwachting van de Belg mag vorig jaar dan wel gedaald zijn, over meerdere jaren gezien geven we nog steeds blijk van een blakende gezondheid. Buiten in 2015 en 2012, ging de levensverwachting de laatste twee decennia jaarlijks met twee maanden omhoog. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie.

Kloof tussen man en vrouw verkleind

Vorig jaar werd de lengte van een gemiddeld Belgisch leven berekend op 80,9 jaar. Dat is 64 dagen minder dan het jaar voordien. De mannelijke populatie kende slechts een terugval van één dag, terwijl vrouwen 123 dagen moesten prijsgeven. Zo verkleint het verschil in levensverwachting tussen de twee geslachten opnieuw, een trend die al zich al sinds het midden van de jaren 90 manifesteert. De gemiddelde levensduur van vrouwen bedraagt 83,16 jaar, van mannen 78,55 jaar.

Ook over de taalgrens heen is er een verschil merkbaar. De Vlaming leeft gemiddeld het langst, 81,79 jaar meer bepaald, al daalde de levensverwachting wel met 64 dagen. In Wallonië is de situatie iets erger, met een afname van 81 dagen. In Brussel werd de neerwaartse trend beperkt tot slechts 20 dagen. De AD Statistiek wijst als verklaring op de impact van de vergrijzing en de stijging van het aantal geregistreerde overlijdens.

Foto Belga / T. Roge