Leuvens stadsbestuur betreurt aanpak Homans

Leuvens stadsbestuur betreurt aanpak Homans

Het Leuvense stadsbestuur betreurt dat Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) niet op voorhand heeft gecommuniceerd over haar beslissing om op te treden tegen de Al Ishaan-moskee in deelgemeente Wilsele. "Deze aanpak schept een negatieve sfeer waarbij een gemeenschap gestigmatiseerd wordt zonder kans op wederwoord en zonder inhoudelijk dossier", klinkt het. Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) start de procedure om de erkenning van de Leuvense Al Ishaan-moskee in te trekken. Dat staat vandaag in De Morgen en Het Laatste Nieuws. Een imam die er eind 2017 in opspraak kwam en geschorst werd, zou er opnieuw actief zijn, en dat kan niet voor Homans.

Het Leuvense stadsbestuur is in snelheid gepakt, klinkt het daar. "Het stadsbestuur heeft nog geen enkel element van dossier of verslag ontvangen waarop de minister zich hiervoor beroept, en kan bijgevolg momenteel geen inhoudelijke uitspraken doen." De stad, onder leiding van sp.a-burgemeester Mohamed Ridouani, betreurt die manier van werken. "Deze aanpak schept een negatieve sfeer waarbij een gemeenschap gestigmatiseerd wordt zonder kans op wederwoord en zonder inhoudelijk dossier. Het spreekt voor zich dat de stad alle elementen zal onderzoeken en binnen de wettelijke procedure een gefundeerd advies zal uitbrengen aan de minister."

Het stadsbestuur wijst erop dat precies de erkenning van een moskee het mogelijk maakt dat de overheid controles uitvoert en voorwaarden oplegt zoals het preken in het Nederlands, het publiceren van Nederlandstalige verslagen op de website van de moskee, een activiteitenverslag of een democratisch verkozen bestuur. "Het intrekken van de erkenning zou de bestaande goede samenwerking en controle in het gedrang brengen".

Volgens het stadsbestuur heeft het altijd op een positieve manier samengewerkt met de Al Ihsaan-moskee. "Ook met de buurt, politie, stadsdiensten en andere betrokken partners zijn de ervaringen en de samenwerking positief. Uit het activiteitenverslag 2018 blijkt dat de moskeegemeenschap zich open en positief opstelt en heel wat activiteiten organiseert die het samenleven bevorderen."

bron: Belga