'Les Gastrosophes' recupereert onverkocht eten

Een gastrosoof is iemand die denkt dat eten gelukkig kan maken. Een simpel principe dat een groepje Brusselse vrienden in de praktijk wil omzetten. «We gaan naar winkels, vooral biowinkels, om onverkochte artikelen te recupereren. Onze chefs gebruiken die in hun keuken en zo belanden ze op onze kaart», legt Louise Loustalot-Martin uit, een van de oprichtsters van het project 'Les Gastrosophes'.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Foto R.V.

De gerechten worden geserveerd tijdens evenementen. Maar het doel is niet alleen lekker eten. «We hebben onszelf ook een pedagogische missie opgelegd. Een derde van al het geproduceerde voedsel in de wereld belandt in de vuilnisbak. Met al die verspilling kan je drie keer per dag een heel jaar lang tot 3.000 maaltijden klaarmaken.»

Momenteel organiseren Les Gastrosophes nog doelgerichte acties, maar ze hebben de ambitie een stapje verder te gaan. «We zouden graag het eerste ‘uitgestelde restaurant' lanceren, op basis van gerecupereerde onverkochte producten. Een vaste plek, waar voor elk menu dat iemand bestelt een tweede gratis wordt aangeboden aan iemand anders.» Les Gastrosophes baseren zich op de Italiaanse ‘caffè sospeso' (uitgestelde koffie) om «een epicuristische visie te promoten, waarin tafelen ook een sociaal aspect krijgt.»

Behalve visibiliteit verwachten Les Gastrosophes van ‘Wij zijn de toekomst' een professionele inbreng. «We maken soms fouten door een gebrek aan kennis. Het zou niet slecht zijn om wat externe input te krijgen, vooral voor de financiële aspecten van ons toekomstig restaurant.» Hopelijk kunnen we heel binnenkort aan tafel.

De Koning Boudewijnstichting coördineert ‘Wij zijn de toekomst' en begeleidt creatieve jongeren bij de ontwikkeling van hun project voor Brussel. Metro stelt u elke week een van de deelnemers voor.