Leopold II-tunnel klaar voor heropening na volledige asbestverwijdering

Leopold II-tunnel klaar voor heropening na volledige asbestverwijdering

De werken aan de Leopold II-tunnel tijdens de volledige zomersluiting zijn volgens schema verlopen. Bij een laatste werfbezoek werd getoond dat de tunnel volledig asbestvrij is gemaakt en klaar is om morgen - 1 september - opnieuw open te gaan voor het verkeer. Van zondag tot donderdag sluit de tunnel wel opnieuw tussen 22 uur en 6 uur. De asbest die in de onderste verflaag aan de muren van de tunnel zat, is volledig verwijderd. In totaal werd het asbest op een lengte van 10 kilometer en een oppervlakte van 18.000 m2 aangepakt.

Over de hele lengte van de tunnel werden ook draagsteunen geplaatst om 600 kilometer aan voedingskabels van de grond naar omhoog te brengen. Nog eens 200 kilometer kabel die niet meer werkte, werd verwijderd. Ten slotte werd er ook nog over een lengte van 150 meter een nieuwe betonnen scheiding geplaatst tussen beide rijrichtingen.

Het werk gaat nu gewoon voort tijdens de nachtelijke sluitingen van zondag tot donderdag. Tijdens die komende periode wordt alle uitrusting die aan het plafond hangt net zoals de kabels naar de muren verplaatst. Op die manier kan het plafond al aangepakt worden. Beschadigd beton aan het plafond wordt hersteld, er komt een betere brandbescherming en de waterdichtheid wordt aangepakt.

Tijdens de volgende twee zomersluitingen in 2019 en 2020 zal de volledige vervanging van de weg en de voetpaden plaatsvinden. Er komt daarbij een volledig nieuwe asfaltlaag.

bron: Belga