Lek is gedicht, gevaar geweken

Het gevaar rond industrieterrein Chemelot in het Nederlandse Geleen, dicht bij de Belgische grens, is geweken. Dat heeft de veiligheidsregio deze middag bekendgemaakt. Rond 11.45 uur was er een lek ontstaan bij een salpeterzuurfabriek. Een bruine damp trok vervolgens richting Geleen en Beek. De oorzaak is nog niet bekend. Rond 13 uur heeft Chemelot bekendgemaakt dat het lek is gedicht. Sirenes gingen af. Een NL-Alert riep inwoners op om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Winkels in Geleen en Beek gingen dicht en in een groot winkelcentrum in Beek moesten mensen binnenblijven. De weekmarkt in Geleen werd door de gemeente gesloten, terrassen in het stadje werden leeggeruimd.

Volgens Chemelot ging het om een rookwolk die vrijkwam uit salpeterzuurfabriek OCI Nitrogen. De hulpdiensten sloegen groot alarm en schakelden de regionale zender L1 in. Die functioneerde als rampenzender.

Metingen buiten het industrieterrein leerden dat er geen gevaarlijke concentraties met giftige stoffen zijn vrijgekomen. Alle eerdere waarschuwingen werden rond 13.00 uur ingetrokken. Er trok toen weliswaar volgens de veiligheidsregio nog een bruine damp over het gebied, maar die zou geen direct gevaar opleveren. Wel kunnen mensen last hebben of krijgen van prikkelende ogen, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio op L1. Hij adviseerde de ogen te spoelen.

bron: Belga