"Leiderschap ontbreekt bij traditionele partijen om af te stappen van cordon"

"Leiderschap ontbreekt bij traditionele partijen om af te stappen van cordon"

Een rechtse coalitie in Vlaanderen is niet mogelijk gebleken, het is vrij duidelijk dat de traditionele partijen vasthouden aan het cordon sanitaire. Dat heeft politicoloog Bart Maddens deze ochtend gezegd in De Ochtend op Radio 1. Volgens Maddens "ontbreekt het leiderschap bij de traditionele partijen om zo'n historische beslissing te nemen" om af te stappen van het cordon. Vlaams informateur Bart De Wever had volgens Maddens gelijk dat de traditionele partijen nooit zouden afstappen van het cordon sanitaire en dat een rechtse coalitie een doodgeboren kind was.

"Maar er is wel iets fundamenteel veranderd", zegt Maddens. "Het is vreemd dat die knoop begin juli al niet doorgehakt werd. N-VA heeft op een ernstige manier onderhandeld met Vlaams Belang, geen beleefdheidsgesprek zoals Yves Leterme destijds had."

Dat Jan Jambon naar voor geschoven is als Vlaams formateur en dus als Vlaams minister-president, hing volgens Maddens al een tijd in de lucht. Dat het om kiezersbedrog zou gaan relativeert Maddens. "Voor de federale regeringsvorming is het bovendien een goede zaak dat Bart De Wever zich nu ten volle kan smijten en aan de onderhandelingstafel zal zitten", zegt de politicoloog.

bron: Belga