Leider van Democraten in Amerikaanse Senaat noemt vrijgave transcriptie telefoongesprek "onvoldoende"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, noemt de vrijgave van de transcriptie van het telefoongesprek tussen president Donald Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodomir Zelenski "onvoldoende". "Het zal onze bezorgdheden en de bezorgdheden van het publiek niet verzachten", zo zei Schumer. Volgens de topdemocraat had Trump naar verluidt verschillende telefoongesprekken met Zelenski tijdens de zomer. "Zijn regering heeft een welverdiende reputatie van oneerlijkheid, verdraaide feiten en onvolledige onthulling van openbare publicaties", aldus Schumer. Hij deed een oproep dat de klokkenluider die op het 'problematische' telefoongesprek tussen Trump en Zelenski had gewezen, zou kunnen getuigen zonder "intimidatie". "We moeten de volledige, onbewerkte klacht van de klokkenluider kunnen zien", luidde het.

De Democraten lanceerden gisteren de eerste etappe van een impeachment-procedure tegen Trump. Concrete aanleiding daarvoor was het telefoongesprek dat Trump op 25 juli had met Zelenski. Uit de transcriptie blijkt dat Trump wel degelijk meermaals bij Zelenski heeft aangedrongen op een onderzoek naar voormalig Amerikaans vicepresident Joe Biden en zijn zoon Hunter. Joe Biden wordt in 2020 mogelijk de Democratische uitdager van Trump bij de presidentsverkiezingen.

Ook Mitt Romney, kandidaat voor de Republikeinen bij de presidentsverkiezingen van 2012, gaf na de vrijgave van de transcriptie blijk van zijn "diepe bezorgdheid". "Mijn reactie is dezelfde als enkele dagen geleden. Dit blijft diep verontrustend en we zullen zien waartoe dit leidt", aldus de senator van Utah op de Amerikaanse nieuwszender CNN.

bron: Belga