"IS-leider al-Baghdadi is dood"

"IS-leider al-Baghdadi is dood"

"Hoge verantwoordelijken van IS aanwezig in de provincie Deir Ezzor hebben aan het SOHR de dood van Aboe Bakr al-Baghdadi bevestigd», aldus de directeur van de ngo, Rami Abdel Rahmane. «We hebben het vandaag vernomen, maar we weten niet wanneer en hoe hij is gestorven."

Rusland had op 22 juni gezegd met een "sterke waarschijnlijkheid" de IS-leider te hebben gedood in een luchtaanval eind mei in Syrië. Die informatie werd door geen enkele andere bron bevestigd.

"Big win"

Ook nu is het allerminst duidelijk of al-Baghdadi nog in leven is. Zo wijst de gerenommeerde New York Times-journaliste Rukmini Callimachi er op Twitter op dat er nog geen enkele officiële verklaring is van IS. Ze linkt wel naar een post van een IS-kanaal dat het verhaal "fake news" noemt van het sjiitisch medium al-Sumeira. Ook het Pentagon kon de dood van de IS-leider nog niet bevestigen. Dat weerhield de Amerikaanse president Donald Trump er echter niet van om te tweeten over de "big win against ISIS".

Een woordvoerder van het Amerikaanse centrale commando in Tampa kan het bericht niet bevestigen. "We hebben geen strategische verslagen die dat bevestigen", klinkt het. Bovendien zou een foto waarop de meldingen zich baseren, vijf jaar oud zijn, aldus de woordvoerder.

In Mosoel, in het noorden van Irak, was het enige gekende publieke optreden van de IS-leider, in juli 2014 in de al-Nuri-moskee. Die stad zou hij begin dit jaar hebben verlaten, naar de Iraaks-Syrische grens.