Legalisering cannabis breekt restauranthouders zuur op

Legalisering cannabis breekt restauranthouders zuur op

Drie jaar geleden werd cannabis legaal in Colorado. Dat was voor de inwoners meteen voelbaar. Er kwamen plots heel wat bezoekers langs, die voor een boost zorgden in de horeca. In de stad Denver worden dit voorjaar naar schatting dertig nieuwe restaurants geopend. Die stijging is vooral te danken aan de softdrugslegalisering. Toch is het niet enkel een goednieuwsshow, want die restaurants vinden niet voldoende personeel.

Hete keuken vs. kas met airco

"Ons personeelsbestand wordt leeggezogen door de wietindustrie", vertelt restauranteigenaar Bryan Dayton aan persbureau Bloomberg. "Die betaalt 22 dollar (20 euro) per uur, plus alle secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kunt je acht uur per dag te pletter werken in een hete keuken, of wietbladeren gaan sorteren in een kas met airconditioning. Het is een nogal gemakkelijke keuze."

Ook de drankconsumptie ging de voorbije drie jaar aardig achteruit. Voor een roes moet je in de staat geen dure alcohol drinken, en dat voelen de restaurantuitbaters in hun portemonnee.

Blijfbonussen

Om hun personeel aan boord te houden, lanceerden de restauranthouders blijfbonussen. Ze klagen dat hun marges eigenlijk te laag zijn en dat ze zich de bonussen niet kunnen permitteren, maar dat het de enige manier is om hun medewerkers te houden.