Leefbare zone in Zwarte Zee is op 60 jaar tijd met 40 procent gedaald

door
Belga
Leestijd 1 min.

De leefbare zone in de Zware Zee, de waterlagen waarin leven gedijt, is op zestig jaar tijd met meer dan 40 procent gedaald. Dat blijkt uit een studie van de groep MAST (Modelling for Aquatic Systems) van de Universiteit van Luik (ULg), die gepubliceerd is in het gespecialiseerde tijdschrift Biogeosciences. Zuurstof, onmisbaar voor het onderwaterleven, is in de Zwarte Zee slechts aanwezig in de bovenste lagen. Die worden onder meer gevoed door het zoetwater afkomstig uit grote rivieren als de Donau. Een natuurlijke afscheiding belet dat die bovenste lagen zich mengen met het water eronder, dat een pak zouter is.

Onderzoekers van de ULg, geleid door Arthur Capet en Marilaure Grégoire, stelden vast dat de grens tussen beide de afgelopen zestig jaar aanzienlijk verhoogd is. In 2015 lag die namelijk op 90 meter diepte, waar dat in 1955 nog op 140 meter diep was. De "bewoonbare" zone van de Zwarte Zee is daardoor een pak, met 40 procent, geslonken.

Volgens de studie is een en ander te wijten aan de opwarming van het klimaat en aan een fenomeen dat men eutrofiëring noemt. Dat laatste zorgt ervoor dat door een toename van fosfor en stikstof afkomstig van industrie en landbouw de algen aanzienlijk toenemen, wat nefast is voor de biodiversiteit.

bron: Belga