Lawine verrast skiërs in Franse Alpen

Lawine verrast skiërs in Franse Alpen

Een berggids en acht skiërs waren buiten de piste aan het skiën op 2.100 meter hoogte toen het incident plaatsvond. De lawine was 400 meter breed en overrompelde de slachtoffers ten noordwesten van de beroemde wintersportplaats Val d'Isère.

Het personeel van het skistation alarmeerde meteen de hulpdiensten, die massaal uitrukten. Ook het personeel en de monitoren van het skistation hielden een grootschalige zoekactie naar slachtoffers. Volgens de hulpverleners zijn er zeker vier mensen omgekomen.

Vijf skiërs zaten nog bedolven onder een dikke laag sneeuw en de reddingsdiensten vreesden dat ze geen overlevenden meer vanonder het sneeuw zullen halen. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend, enkel dat het vakantiegangers zijn en geen Fransen.

Lawinegevaar drie

Op het moment van het ongeval was het lawinegevaar ingeschat op niveau drie op een schaal van vijf.

Dit jaar zijn in de Franse Alpen en Pyreneeën bij dertien incidenten in totaal al drie doden gevallen. Vorig seizoen ging het om 45 ongelukken met 21 doden.

De dodelijkste lawine van de afgelopen tien jaar vond in 2012 plaats in het Mont Blanc-massief. Daarbij vielen toen negen doden en negen gewonden vielen op de berg Mont Maudit.