Lavrov hekelt timing beschuldigingen in MH17-ramp

Lavrov hekelt timing beschuldigingen in MH17-ramp

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft zich beklaagd over de behandeling van zijn land in het onderzoek naar de MH17-ramp. "Ik denk dat ze hebben besloten publiekelijk met beschuldigingen te komen vanwege belangrijke internationale gebeurtenissen die binnenkort plaatsvinden", zei hij volgens het Russische persbureau Tass.

Rusland is deze zomer de gastheer van het wereldkampioenschap voetbal. "Ze willen de sfeer verpesten, maar zetten nutteloze middelen in", concludeerde Lavrov. Hij herhaalde het standpunt dat beschuldigingen over de Russische betrokkenheid bij de ramp niet kloppen en klaagde dat hulp van zijn land wordt geweigerd.

De minister haalde ook uit naar Nederland en Australië. Hij zei dat die landen al willen praten over compensatie voor de nabestaanden van slachtoffers. Hij vindt dat te vroeg, omdat het onderzoek nog gaande is. "Hoe kunnen ze verwachten dat we op een normale manier met ze omgaan als ze voor zo'n aanpak kiezen", zei Lavrov. "Ze zouden goede manieren moeten leren."

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten door een Buk-raket. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie ook Belgen. De installatie waarmee de Buk-raket werd gelanceerd, is afkomstig van het Russische leger, zo maakte het Joint Investigation Team (JIT) vorige week bekend.

In het JIT werken Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne nauw samen. Het doel van het onderzoeksteam is te achterhalen waarom het toestel werd neergehaald en de verdachten voor de rechter te brengen. De fatale vlucht was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur in Maleisië.

bron: Belga