Last van verveling? Deze cultuurtips lonen de moeite

Jazz in ‘t Park1 t.e.m. 4 september - Jazz in ‘t Park (Gent) 
door
Mare
Leestijd 2 min.

Een ijzersterke affiche, een bont publiek: dit moet wel Jazz in 't Park zijn, het sympathiekste jazzfestival van het land. Het programma is naar goede gewoonte een staalkaart van de hedendaagse Belgische scene met onder meer Robin Verheyen, Kleptomatics en Lady Linn (foto). Trompettist Bart Maris doet weirde dingen met multi-instrumentalist Stijn Turtelboom in hun nieuwe project Bombardon. En naast zoveel muzikaal lekkers biedt het festival dan ook nog eens, gratis en wel, een jazzbuffet aan dat de magen vult - van generositeit gesproken! De Gentse jazzies trappen dit jaar trouwens af op de eerste dag van het nieuwe schooljaar, en coolcats kunnen in het Zuidpark terecht voor een kaftactie met exclusief jazz-kaftpapier. Stad Gent zorgt voor een vieruurtje, dus dat wordt de leukste 1 september in jaren.

t.e.m. 11 december - Zot geweld/Dwaze maagd (Mechelen) 

Mechelen eert zijn zonen: in 2016 is het honderd jaar geleden dat beeldend kunstenaar Rik Wouters stierf, van wie vooral het bronzen vrouwenbeeld Het zotte geweld (of: De dwaze maagd) iconisch is geworden. Vier curatoren kozen vier thema's die met het beeld geassocieerd kunnen worden, en stelden rond dans, evenwicht, schoonheid en moraliteit een nieuwe selectie kunstwerken samen. Van Auguste Rodin over Bruce Nauman tot onze ‘eigen' Berlinde De Bruyckere en Alain Platel: allemaal krijgen ze een plekje op deze diverse tentoonstelling. De expo treedt trouwens ook buiten de muren, want de de stad Mechelen ontwikkelende een wervelend randprogramma met een speciaal luik voor de kinderen.

2 & 3 september - Meinhof (Antwerpen)

De terreurdreiging lijkt vandaag sterker aanwezig dan ooit, maar oudere generaties halen hun schouders op en herinneren zich de CCC, de Rote Armee Fraktion of de Brigate Rosse. Radicalisering en de sprong van idealisme naar geweld is een fenomeen van alle tijden. Een van de meest prikkelende figuren uit de woelige jaren 1970 en 1980 blijft Ulrike Meinhof, een Duitse journaliste, moeder en echtgenote die haar gezin verlaat om - gewapenderwijs - te strijden voor een betere wereld. Na een reeks bankovervallen en bomaanslagen wordt ze opgepakt, later pleegt ze zelfmoord in haar cel - of wordt vermoord, over haar dood hangt een waas van mysterie. Maar hoe kwam het zo ver, hoe kwam zij zo ver? Theatergezelschap Mamuze vertelt het verhaal van Meinhof op een bijzondere locatie, op Spoor Oost in Borgerhout.

t.e.m. 23 oktober - Mens erger je niet (Gent) 

Gent - Zeg dan nog eens dat een museum voor hedendaagse kunst zichzelf niet kan relativeren. Het S.M.A.K. in Gent besliste eerst al om honden toe te laten in zijn tentoonstellingen, nu zet het ook zijn directeur en curatoren buitenspel om de suppoosten een tentoonstelling naar hun goesting te laten maken. De wereld op zijn kop! Maar in Mens erger je niet zijn het inderdaad de trouwe zaalwachters die uit de vaste collectie hun persoonlijke favorietjes kiezen, en er een mooie anekdote aan vastknopen. Kwamen op hun vraag onder andere van stal: werken van Jan Fabre, Mark Manders, Yves Klein en Panamarenko.