"Last night a dj saved my life" moet zorgen voor voldoende volgafstand op de weg

"Last night a dj saved my life" moet zorgen voor voldoende volgafstand op de weg

Voldoende afstand houden tot je voorligger op de weg is essentieel om kop-staartaanrijdingen te vermijden. Omdat de gemiddelde Vlaming het moeilijk blijkt te hebben om die basisregel in de praktijk te brengen, lanceren de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een campagne onder het motto "Last night a DJ saved my life". De basisregel bestaat erin dat je op een droog wegdek altijd twee seconden afstand moet houden tot je voorligger; op een nat wegdek is dat 3 seconden. Dat kan je controleren door een herkenningspunt langs de weg te nemen, bijvoorbeeld een verlichtingspaal of een brugpijler, en twee of drie seconden te tellen van zodra je voorligger dat punt voorbijrijdt. Kom je zelf voorbij het herkenningspunt terwijl je nog aan het tellen bent, dan rij je te dicht en moet je de afstand tussen jouw voertuig en je voorligger vergroten.

"Een handige en leuke manier om die twee seconden te tellen is gewoon... een deuntje zingen!", aldus de VSV. "Bijvoorbeeld het refreintje van de bekende discohit 'Last Night A DJ Saved My Life', dat duurt exact twee seconden. Zing je de iets langere versie, 'Last night a DJ saved my life from a broken heart', kom je uit op drie seconden."

De Stichting Verkeerskunde voert van 5 februari tot 4 maart een affichecampagne langs het Vlaamse hoofdwegennet, en gedurende twee weken staat de boodschap "Last Night A DJ Saved My Life" ook op het wegdek geschilderd, op de E19 in Machelen richting Antwerpen en op de E40 in Denderleeuw richting Brussel. De slogans op het wegdek staan over een afstand van 70 meter geschilderd, bij benadering de afstand die je in twee seconden aflegt als je op de autosnelweg 120 kilometer per uur rijdt.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het niet naleven van de veiligheidsafstand het risico op een kop-staartaanrijding 13,5 keer vergroot. In Vlaanderen gebeurden in 2016 6.780 kop-staartaanrijdingen met letsels en 46 met dodelijke gevolgen, goed voor 21 procent van alle aanrijdingen met letsels en 14 procent van de dodelijke aanrijdingen.

bron: Belga