Langstlopende roofdierenstudie komt abrupt ten einde door uitsterven wolvenpopulatie

Langstlopende roofdierenstudie komt abrupt ten einde door uitsterven wolvenpopulatie

Een roofdierenstudie die al 57 jaar loopt, zal binnenkort gedwongen worden om van richting te veranderen want de wolvenpopulatie die bestudeerd wordt, is bijna uitgestorven. Sinds 1958 hebben wetenschappers de wolvenpopulatie op het Isle Royale in Michigan zien verkleinen. Nu zijn er nog maar drie roofdieren over om te bestuderen. Volgens het rapport dat in Nature verscheen, zou de populatie volledig zijn uitgestorven tegen volgend jaar.

Toen de studie in 1958 van start ging, hadden de wetenschappers een vijftigtal wolven  om te bestuderen maar dat aantal daalde snel. Tien jaar geleden bleven er nog 30 over en volgens het verslag van Nature zijn dat er nu nog 10.

De studie kwam er naar aanleiding van een drietal Canadese grijze wolven die over het ijs op Lake Superior liepen en een thuis vonden op Isle Royale in 1940. De verhouding tussen prooi en roofdieren op het eiland maakte de situatie bijzonder interessant voor wetenschappers.

In 1997 sloot de laatste mannelijke wolf aan bij de groep. Ondertussen zorgde inteelt voor problemen en werd de populatie in sneltempo kleiner. Oorspronkelijk hoopten Rolf Peterson en John Vucetich, ecologen aan de Michigan Technological University, dat het introduceren van nieuwe mannetjes de populatie zou redden. Maar de onderzoekers weigerden om nieuwe wolven te introduceren en beweerden dat de termijn voor "genetische redding" al verstreken was.

Vorige maand besloot de Amerikaanse National Science Foundation om het project toch opnieuw te steunen voor 90.000 dollar zodat het onderzoek kan verdergezet worden zonder wolven. De onderzoekers zullen zich dan focussen op de impact van de verdwijning van het roofdier op de elandpopulatie op het eiland.