Langetermijngebruik van cannabis leidt tot valse herinneringen

Langetermijngebruik van cannabis leidt tot valse herinneringen

Volgens een studie uitgevoerd door onderzoekers van Hospital de Sant Pau en Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) zijn regelmatige gebruikers van cannabis meer vatbaar voor het ervaren van valse herinneringen dan anderen.

Dat de drug vergeetachtigheid tot gevolg heeft, was al geweten. Chronische gebruikers kunnen moeilijker herinneringen ophalen en nieuwe informatie opslaan. Maar nu wordt ook nog eens duidelijk dat zij meer kans hebben om zich iets te herinneren dat nooit gebeurde.

Zestien regelmatige cannabisrokers werden vergeleken met een groep mensen die minder dan vijftig keer in hun leven het middel had gerookt. De twee groepen moesten een reeks woorden onthouden die de onderzoekers willekeurig hadden opgesteld. Na enkele minuten kregen ze de originele woordenlijst nog eens te zien, maar voegden de wetenschappers er enkele nieuwe woorden aan toe die de proefpersonen de eerste keer nooit hadden gelezen.

Alle participanten moesten dan de woorden aanduiden die volgens hen in de oorspronkelijke lijst stonden. Op die manier kwam naar boven dat cannabisgebruikers veel meer geloven dat ze de nieuwe woorden al eens gezien hadden dan de personen uit de controlegroep.

Hersenscans toonden dat deze regelmatige gebruikers minder activiteit vertonen in gebieden die instaan voor het geheugen en de algemene controle van informatie.

Ook wanneer de rokers al een maand waren gestopt met het innemen van cannabis traden deze problemen op. Hoe meer iemand had gebruikt in zijn of haar leven, hoe lager de activiteit in de hippocampus, het gebied dat instaat voor de opslag van herinneringen.

De studie geeft aan dat de consumptie van cannabis een langetermijneffect kan hebben op ons brein. En dan in het bijzonder op de mechanismen die het onderscheid tussen reële en denkbeeldige gebeurtenissen maken.