Langer leven dankzij af en toe een slokje wijn

Mensen die af en toe een glaasje wijn drinken, leven langer dan geheelonthouders. Althans, dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in het vakblad Journal of the American College of Cardiology.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Wetenschappers van het American College of Cardiology hebben acht jaar lang het drinkgedrag en de gezondheid van ruim 333.000 mensen nauwgezet gevolgd. Zij kwamen tot een opvallende ontdekking: mensen die een of twee glazen wijn per week drinken, hebben 20% minder kans om vroeg te sterven door eender welke oorzaak in vergelijking met mensen die nooit een druppel alcohol aanraken. Wat betreft overlijden door hartkwalen lopen ze zelfs 25 tot 30% minder risico.

Zware drinkers

De vorsers benadrukken wel dat deze resultaten geen excuus zijn om elke avond een fles te kraken. Zo hebben zware drinkers 10% meer kans om vroegtijdig te overlijden. Onder zware drinkers verstaan ze mannen die per week veertien glazen alcohol achteroverslaan. Bij vrouwen gaat het om zeven glazen. Wie te vaak te diep in het glas kijkt, loopt ook 20% meer risico op overlijden door kanker.