Landgenoot is eerste die grootste zoutvlakte ter wereld volledig autonoom oversteekt

De Belg Louis-Philippe Loncke (39) heeft begin oktober 250 kilometer afgelegd van het dorp Sabaya tot de stad Uyuni in Bolivia. Hij deed daar zeven dagen over en doorkruiste daarbij de zoutvlaktes Salar de Coipasa en Salar de Uyuni. Hij is de eerste man die dit volledig autonoom presteert.

Salar de Uyuni is de grootste zoutvlakte ter wereld, Salar de Coipasa is haar kleine broertje in het noorden. Loncke droeg 43 kilo bagage met zich mee, waaronder 30 liter water en 3,5 kilo voedsel. Een kooktoestel of communicatiemiddelen had hij niet bij. Loncke stapte ongeveer 14 uur per dag.

De gemiddelde hoogte van de trektocht was 3.700 kilometer. Tijdens het avondlijke wandelen waren er soms koude winden, die snelheden haalden tot 50 kilometer per uur. De temperaturen schommelden tussen 0 graden 's nachts en 19 graden overdag. Maar de gevoelstemperatuur liep soms op tot 40 graden vanwege de vlakke zon.

De Belg was niet aan zijn proefstuk toe. In november 2015 stapte hij 250 kilometer in acht dagen in de Death Valley in Californië. In augustus dit jaar liep hij 300 kilometer in twaalf dagen in de Simpsonwoestijn in Australië.

bron: Belga