Laatste kans om voordelig zonnepanelen aan te schaffen, maar er zit ook een addertje onder het gras

Laatste kans om voordelig zonnepanelen aan te schaffen, maar er zit ook een addertje onder het gras

Tot het einde van het jaar is het extra interessant om in Vlaanderen zonnepanelen te laten plaatsen. Kopers kunnen tot dan nog genieten van de terugdraaiende teller waarbij het energieverbruik teruggeschroefd wordt en je uiteindelijk een stuk minder betaalt. Dat voordeel valt vanaf 1 januari 2021 weg en wordt vervangen door een nieuwe premie die tot 1.500 euro kan oplopen. Toch blijkt het principe van de terugdraaiende teller de meest voordelige optie te zijn.

Grote vraag

Heel wat mensen weten dat en proberen nog snel op de trein te springen. Zonnepanelenbedrijven kreunen onder de grote vraag. “Nog één maand kunnen wij verkopen met de garantie dat de installatie nog voor 1 januari goedgekeurd is. In juni was onze omzet 2,5 keer zo hoog als vorig jaar. Ons team verkocht 620 installaties terwijl wij er 300 tot 320 per maand plaatsen”, vertelt sales manager Wim Alenus van de MR Group in Genk aan Het Belang van Limburg.

Oppassen bij aankoop

Ook Ismaël Ben-Al-Lal, zaakvoerder van Futech in Tessenderlo, raadt twijfelaars aan om nu best de knoop door te hakken, al voegt hij daar een belangrijke kanttekening aan toe. “Pas op voor cowboys. In 2012 (toen er een einde kwam aan de hoge subsidies; red.) zagen plots ook heel wat mensen opportuniteiten in de panelenmarkt. Wie in november nog de garantie krijgt op een plaatsing dit jaar, stelt zich daar best vragen bij. Wacht dan beter af tot volgend jaar in plaats van nog snel panelen van mindere kwaliteit te installeren”, besluit hij.