Laat pijn je humeur niet bepalen

Laat pijn je humeur niet bepalen

[vc_button title="Doe nu mee aan onze pijn enquête" target="_self" color="default" href="https://nl.metrotime.be/week-van-de-pijn"]

 

Als pijn ons parten speelt, is onze levensvreugde vaak ver te zoeken. Zeker als de pijn langdurig aanhoudt. Dan maakt het ons angstig of jaagt het onze prikkelbaarheid de hoogte in. De aandacht verslapt, waardoor we niet meer zo goed in staat zijn om problemen op te lossen. En als we niet oppassen, ontstaat zo een vicieuze cirkel. Pijn krijgt een permanent karakter als we er meer aandacht aan besteden. Dus laat pijn je leven niet beheersen!

Emotionele rollercoaster

Pijn heeft naast lichamelijk gevolgen ook een effect op onze emoties. De behandeling van de pijn kan soms veel frustraties naar boven brengen. Je voelt je daardoor angstig of gespannen, misschien wel gedeprimeerd en teruggetrokken, gelaten of zelfs agressief. Dit kan de pijnbeleving negatief beïnvloeden.

Sociale impact

Persoonlijk contact met familie en vrienden is erg belangrijk als je lijdt aan pijn. Toch zorgt de pijn er vaak net voor dat sociale contacten worden verstoord of belemmerd. Door de pijnbeleving ben je niet in staat om een gesprek te voeren, de pijn(behandeling) eist alle aandacht op of het is moeilijk om je gevoelens te uiten.

Verslapte aandacht

Als gevolg van de pijn(behandeling) zien je dagen er soms allemaal hetzelfde uit. Zeker als je bedlegerig bent. Het gevoel van vastgekluisterd te zijn aan een bepaalde (vaak kleine) ruimte maakt je somber, neerslachtig, angstig of gespannen. De afname van je lichamelijke conditie doet ook je aandacht en geheugen geen goed. Je gedachtengang komt trager op gang, wat dan weer invloed heeft op je werkcapaciteit.

Door de psychologische gevolgen van pijn kan een vicieuze cirkel ontstaan. De pijn creëert angst die de pijn dan weer doet toenemen. Hoe meer aandacht de pijn krijgt, hoe meer belang we eraan hechten. Zo krijgt pijn een permanent karakter. Die acute pijn kan chronisch worden. Laat de pijn dus niet blijven duren.

 

[vc_button title="Doe nu mee aan onze pijn enquête" target="_self" color="default" href="https://nl.metrotime.be/week-van-de-pijn"]

// Tom Torremans