'La La Land' maakt grote verwachtingen op BAFTA's waar

'La La Land' maakt grote verwachtingen op BAFTA's waar

‘La La Land' is zoals verwacht de grote winnaar op de zeventigste editie van de BAFTA's. In de Royal Albert Hall in Londen verzilverde de romantische musicalfilm vijf van de elf nominaties. Hoofdrolspeler Ryan Gosling won net geen prijs voor beste acteur, maar zijn tegenspeelster Emma Stone werd bekroond tot beste actrice. Casey Affleck ('Manchester by the Sea') werd uitgeroepen tot beste acteur.

Stephen Fry verzorgde de presentatie tijdens de BAFTA's. In het begin van de avond riep hij regisseur Ken Loach op het podium. Die werd gelauwerd voor zijn drama, ‘I, Daniel Blake'. De film gaat over Daniel Blake, een Britse meubelmaker die arbeidsongeschikt wordt na een hartinfarct. De overheden vinden dat hij na zijn revalidatie terug moet beginnen werken, maar zijn artsen raden dat af.

De award voor beste niet-Engelstalige film ging naar ‘Son of Saul'. De prent vertelt het verhaal van de Hongaarse jood Saul, die gedwongen moet meewerken aan de massamoord op Joden in een van de gaskamers. De prijs voor het erelidmaatschap van de BAFTA's ging dit jaar naar humorist Mel Brooks.

Oscars

De BAFTA's zijn belangrijk omdat ze een perimeter zijn voor de Oscars later deze maand. ‘La La Land' had al een favorietenrol voor de Amerikaanse filmprijzen, en die wordt nu bevestigd met de award van beste film. Het prijzenbeest van Damien Chazelle is genomineerd voor veertien Oscars in totaal.

Op de rode loper verschenen ook tal van celebrities. Prins William is voorzitter van de BAFTA Awards en nam voor de eerste keer zijn vrouw Kate mee. Producers van het heuse filmevenement vroegen de bekendheden uitdrukkelijk om geen selfies te nemen met het prinsenpaar. “Ze zijn celebrities, maar op een andere manier. We verwachten dan ook dat de gasten zich respectvol zullen gedragen”, liet de organisatie weten.

Hieronder staan alle winnaars nog eens op een rijtje:

Beste film La La Land

Beste regisseur Damien Chazelle (La La Land)

Beste acteur Casey Affleck (Manchester by the sea)

Beste actrice Emma Stone (La La Land)

Beste acteur (bijrol) Dev Patel (Lion)

Beste actrice (bijrol) Viola Davis (Fences)

Beste origineel scenario Kenneth Lonergan (Manchester by the sea)

Beste bewerkt scenario Luke Davies (Lion)

Beste muziek La La Land

Beste geluid Arrival

Beste aankleding Fantastic beasts and where to find him

Beste special effects The jungle book

Beste kostuums Jackie

Beste make-up Florence Foster Jenkins

Beste montage Hacksaw Ridge

Beste niet-Engelstalige film Son of Saul (Laszlo Nemes)

Beste animatiefilm Kubo and the two strings

Beste korte animatiefilm A love story

Beste kortfilm Home

Beste cinematografie Linus Sandgren (La La Land)

Beste Britse debuut Babak Anvari (Under the shadow)

Beste Britse film I, Daniel Blake van Ken Loach

Beste documentaire 13th van Ava DuVernay

Nieuwkomer van het jaar Tom Holland