Kwartfinales ver weg voor Anderlecht

Anderlecht zal volgende week alles uit de kast moeten halen om voor het eerst in twee decennia de kwartfinales van de Europa League te bereiken. In de heenmatch bleek Shakhtar Donetsk een stuk doelftreffender: 3-1.
Maarten

Na hun slappe prestatie tegen Moeskroen-Péruwelz liet Besnik Hasi winterkoopjes Büttner en Djuricic zoals verwacht op de bank postvatten in de Lviv Arena, waar Shakhtar Donetsk zijn thuiswedstrijden afwerkt door de onstabiele situatie elders in Oekraïne. Nuytinck en Suarez kregen zo een basisplaats, maar ook zij konden niet verhinderen dat de thuisploeg meteen de teugels in handen nam.

Dubbele mokerslag

Met een vlotte balcirculatie drong Shakhtar de Anderlecht-spelers terug, al kwam het eerste echte doelgevaar wel van paars-wit. Acheampong werd na tien minuten diep gestuurd, maar oog in oog met doelman Pjatov twijfelde hij te lang alvorens te besluiten. Even later knikte Suarez de tweede Brusselse kans naast, waarna Shakhtar een versnelling hoger schakelde. Op twee dolle minuten werd Anderlecht in de touwen gemept: eerst knalde de Braziliaan Taison de 1-0 overhoeks binnen, waarna Kara aan het klungelen sloeg. Nuytinck kon de bal in eerste instantie nog redden op de lijn, maar op de daaropvolgende corner stond de Brusselse afweer te slapen. Koetsjer kon zo ongestoord de 2-0 tegen de netten buffelen. Anderlecht was van slag en Proto moest nog redding brengen om de fatale 3-0 te voorkomen.

Wéér Acheampong

Gelukkig voor de Brusselaars bleef Taison bij de rust in de kleedkamer. Gesterkt door de voorsprong nam de thuisploeg wat gas terug, waardoor Anderlecht het balbezit kon opeisen en zo beter in de match kwam. Het leverde gevaar op via Defour en Praet, die een penalty claimde na vermeend handspel van Koetsjer. De verdiende aansluitingstreffer kwam er even later toch via Mister Europe Acheampong, zowaar met het hoofd. De kleine Ghanees knikte een perfecte voorzet van de net ingevallen Conté tegen de touwen, zijn vierde goal al in deze Europa League-campagne. Een goede uitgangspositie leek in de maak, tot de thuisploeg vanuit het niets de 3-1 scoorde. Opnieuw na een hoekschop, deze keer via Eduardo.