Kwart van de Belgen verzendt en leest sms'en achter het stuur

Kwart van de Belgen verzendt en leest sms'en achter het stuur

De Belg kan zijn gsm moeilijk wegleggen als hij in de auto zit, stelt het verkeersinstituut Vias op basis van de nieuwe Europese barometer van de Fondation Vinci. Daaruit blijkt dat een kwart van de Belgen wel eens een sms verzendt of leest al ze achter het stuur zitten. In vergelijking met tien andere Europese landen hebben we daarmee de slechtste score, samen met Griekenland.

Nog volgens de barometer stelt meer dan de helft van de Belgen (53%) hun gps al rijdend in. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2019 en een pak hoger dan het Europese gemiddelde, dat op 44% ligt.

Niet op de weg letten

Verder geeft maar liefst vier op de vijf Belgen toe wel eens gedurende 2 seconden niet op de weg te letten, doordat ze bijvoorbeeld hun gsm gebruiken, iets zoeken in de wagen of radio of muziek proberen regelen. Dat dit niet altijd zonder gevolgen blijft, hebben nochtans heel wat bestuurders al aan de lijve ondervonden. Zo heeft 11% van de Belgen naar eigen zeggen al een ongeval of bijna-ongeval gehad door het gebruik van de gsm in de wagen. Meer en meer bestuurders (4% van de Belgen) geven ook toe naar films of video's te kijken tijdens het rijden en 66% bekent soms niet te vertragen in de buurt van wegenwerken. Daarmee scoren we het slechtste van alle bevraagde landen.

Ander verontrustend fenomeen is dat een Belg op vijf toegeeft wel eens rond te rijden boven de wettelijke alcohollimiet zonder naar eigen zeggen daarvan de effecten te voelen. "Dat is bijzonder hoog in vergelijking met onze buurlanden zoals Duitsland en Nederland, waar slechts 4% van de bestuurders dit gedrag stelt. In Zweden en Slovakije is dat zelfs maar 3%", zeggen de onderzoekers.

Belgen zijn "waakzame" chauffeurs

Er is ook goed nieuws. Dit jaar zijn er iets minder Belgische automobilisten die aangaven wel eens de middenrijstrook 'bezetten' op de autosnelweg (52% in plaats van 55% in 2019). We zien ook een daling bij het inhalen langs rechts.

Met onze reputatie in het buitenland blijkt het gelukkig nog redelijk goed te zitten. Zo kent 43% van de buitenlandse bestuurders ons tenminste één positief adjectief toe: 20% van de Europeanen vindt de Belgische autobestuurdes "waakzaam" en 13% schat ons in als 'kalme' chauffeurs.