"Kwart reizigers gaat met trein naar luchthaven"

"Kwart reizigers gaat met trein naar luchthaven"

De passagiers van Brussels Airport reizen steeds vaker met de trein van en naar de luchthaven. In november en december vorig jaar ging het om 26 procent, tegen 22 procent in dezelfde periode in 2015. Dat zegt spoorwegmaatschappij NMBS. De maatschappij berekende het percentage door het aantal treinreizigers dat de Diabolo-toeslag betaalt (een toeslag die geldt voor reizen van en naar het luchthavenstation, red.) af te zetten tegen het aantal vliegtuigpassagiers, exclusief transfer- en transitreizigers. Dat betekent dat mensen die bijvoorbeeld familieleden of kennissen met de trein gaan afzetten op de luchthaven en zelf niet op reis vertrekken, in de cijfers meegeteld worden. Wie op de luchthaven werkt en een spoorabonnement heeft, zit niet in de cijfers.

Precieze aantallen geeft de NMBS niet mee, maar een snelle berekening leert dat tijdens november en december vorig jaar ongeveer 800.000 reizigers werden geteld in het treinstation van Brussels Airport. Dat zijn er ruim 13.000 per dag.

"NMBS heeft haar aanbod naar de luchthaven de voorbije jaren sterk uitgebreid en actief gecommuniceerd, wat bij de reizigers duidelijk in de smaak valt", leidt de spoorwegmaatschappij af uit de cijfers.

Op weekdagen zijn 83 Belgische stations rechtstreeks met de luchthaven verbonden, in het weekend 76.

bron: Belga