Kwart Belgen weet niet hoe je een soa krijgt

Een vierde van de Belgen weet niet op welke manier ze een soa kunnen overkrijgen. Sensoa en Durex hopen in november "de kloof tussen perceptie en werkelijkheid van soa's, hiv en aids te dichten".
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa en haar Franstalige tegenhanger Plate-Forme Prévention Sida proberen België al jarenlang op een gezonde manier de horizontale tango te laten dansen. Maar uit een enquête die ze samen met condoomfabrikant Durex uitvoerden, blijkt dat er een aantal hardleerse leerlingen in ons land wonen. "Je kunt je niet voorstellen welke vragen wij soms voorgeschoteld krijgen", zegt Thierry Martin, directeur bij Plate-Forme Prévention Sida. "Vorige week vroeg iemand ons of je besmet kunt raken als je met iemand een suikerspin deelt."

Uit de bevraging blijkt dat een vierde van de Belgen geen idee heeft hoe een soa wordt overgedragen. Een landgenoot op drie weet niet dat je besmet kan raken via onbeschermde seks en 65% was er niet van op de hoogte dat ook orale seks beoefenen niet zonder risico is. Toch blijft de helft van de Belgen ervan overtuigd dat ze goed geïnformeerd zijn.

"We zijn ons ervan bewust dat er heel wat ruimte is voor verbetering in de kennis over soa's en hiv. Het aantal soa-gevallen in ons land blijft stijgen terwijl dit perfect vermeden kan worden", zegt Sensoa-directeur Chris Lambrechts. Daarom organiseren de twee organisaties samen met Durex in november de Maand van de Preventie. Ze zullen brochures uitdelen bij 500 apotheken en condooms verdelen in de belangrijkste treinstations.