Kwal. EK basket 2021 (m) - "Alle Belgian Lions zaten op één lijn en dat was het hoofddoel"

Kwal. EK basket 2021 (m) - "Alle Belgian Lions zaten op één lijn en dat was het hoofddoel"

Na zijn eerste officiële zege als Lions-coach toont Dario Gjergja zich erg trots op zijn jonge groep. De spelers zien nog progressiemogelijkheden, want ze hebben tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe coach. Dario Gjergja sprak na de nipte overwinning tegen Portugal (66-65) de Belgische pers toe: "Ik ben zeer fier op de groep van veertien jongens die in de tien dagen dat we samen waren alles gegeven heeft. Voor mij is dat mooi omdat ik de coach geworden ben van de nationale ploeg van een land waar ik echt van hou en waar ik alles van gekregen heb."

Nadat Eddy Casteels twaalf jaar aan het hoofd van de nationale ploeg heeft gestaan, met het mooie resultaat van vier opeenvolgende EK's, is het nu de beurt aan Oostende-coach Dario Gjergja om het minstens even goed te doen. Kapitein Jonathan Tabu, die na zes minuten wedstrijd al elf punten achter zijn naam had, vergelijkt met het vorige tijdperk: "Ik ga niet zeggen dat het heel verschillend is van vroeger, maar we hebben toch tijd nodig om ons aan te passen aan de nieuwe coach. Defensief is hij veeleisend en wij zijn een zeer jonge ploeg die in vergelijking met de tegenstander een zeer korte voorbereiding heeft gehad." Ook Hans Vanwijn erkent dat het aanpassen is. "Maar als we langer gaan samenwerken, gaan we progressie maken."

Gjergja besluit positief: "De eerste prioriteit was om alle jongens op dezelfde lijn te krijgen: samen ademen, samen eten, samen handelen. Daarin zijn we geslaagd."

bron: Belga