Kustredders testen drone in Blankenberge

Kustredders testen drone in Blankenberge

De kustredders in Blankenberge krijgen komende zomer de hulp van een drone. Dat bevestigt de intercommunale kustreddingsdienst West-Vlaanderen. Het gaat om een proefproject. Heel verrassend is de aankondiging niet. Tijdens twee communicatieoefeningen aan de kust vorig jaar werd ook al gebruikgemaakt van een drone en dat leek toen al te renderen.

Op initiatief van provinciegouverneur Carl Decaluwén in samenwerking met Blankenberge, werd nu beslist om dit jaar een proefproject op touw te zetten. De provincie kwam tussen in de aankoop van het toestel, een investering van 15.000 euro.

De drone zal bijvoorbeeld kunnen worden ingezet bij het zoeken naar verdwaalde kinderen, maar het toestel kan ook temperaturen meten wat handig is bij reddingen te water. Met de inzet van de drone zou er minder beroep moeten worden gedaan op de reddingshelikopter.

Gouverneur Decaluwé ziet duidelijk heil in het gebruik van drones. De toestellen worden ook al ingezet bij het opsporen van transmigranten en vorige week gaf de gouverneur ook te kennen dat hij drones wil inzetten bij de handhaving van watercaptatie in tijden van droogte.

bron: Belga