Kustburgemeesters overwegen rookverbod op strand

Kustburgemeesters overwegen rookverbod op strand

"Per kilometer strand kan je makkelijk 50 kilogram zwerfvuil ophalen. Sigarettenpeuken maken daar een groot deel van uit", zegt Steve Vandenberghe (sp.a), burgemeester van van Bredene aan de VRT. "We willen rokers hun sigaret niet ontnemen, maar het kan niet zijn dan hun peuk daarna zomaar in het zand of in de zee verdwijnt. Omdat de Vlaamse regering naar mijn gevoel te weinig onderneemt, kom ik nu zelf met een plan tegen zwerfvuil".

De burgervader zette zijn voorstel op de agenda van het eerstvolgende kustburgemeesteroverleg. Dat gaat door op 11 mei. "Ik wil mensen niet zomaar dingen verbieden. De bedoeling is om hen bewust te maken van de zwerfafvalproblematiek. Dat is echt een groot probleem", aldus Vandenberghe.

Geen federaal verbod

Niet elke kustburgemeester is een onvoorwaardelijke voorstander van het idee. "Als een maatregel tegen zwerfvuil moet uitmonden in een algemeen rookverbod, dan zal dit besproken worden", klinkt het bij burgemeester van Koksijde Marc Vandenbussche (Open VLD). "Een rookverbod op het strand lijkt me moeilijk afdwingbaar en controleerbaar. In dat geval moeten we een sensibiliseringscampagne voeren."

Een algemene maatregel voor heel de kust komt er zeker niet. De badsteden kunnen namelijk autonoom beslissing over een rookverbod op hun grondgebied. Dat beaamde ook het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie de Block (Open Vld) in La dernière Heure. "De beslissing is lokaal en er komt zeker geen verbod vanuit het federale niveau."

In buurland Frankrijk is het wel verboden om te roken op enkele stranden, zoals in Cannes, Nice en Antibes. Het is daar ook niet toegelaten om een sigaret op te steken in andere publieke ruimtes, zoals parken.

Foto Pixabay